Warning: Declaration of Walker_Category_Filter::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /www/wordpress/wp-content/themes/digital/functions/theme/custom-post-types.php on line 117
Att hyra bil - TLM hyr ut

Att hyra bil

Uthyrning av bilar har funnits ungefär lika länge som det har funnits personbilar. Men de senaste åren har det traditionella bilägandet minskat ganska kraftigt, till förmån för uthyrning och bilpooler. 

Den allra första biluthyrningen som är historiskt belagd är från 1904. Den som anses ha startat den första biluthyrningsfirman är dock Joe Saunders i Omaha, Nebraska. 1916 lånade han en T-Ford som han hyrde ut till de som hade ett tillfälligt behov av en bil, och redan året därpå förfogade hans företag, Saunders Drive-It-Yourself System, över en fordonsflotta på 18 T-Fordar, som hyrdes ut för 10 cent per engelsk mile. Företaget bytte senare namn till Saunders System, och uppenbarligen låg affärsidén helt rätt i tiden. Tio år efter att Saunders hade startat sin verksamhet fanns företaget i 56 amerikanska städer.

En succé

Branschen växte snabbt. Redan 1918 öppnade en konkurrent till Saunders, Walter L. Jacobs, uthyrningsföretaget Rent-a-Car i Chicago, med tolv T-Fordar till uthyrning. 1926 hölls en branschkonferens av organisationen American Driveurself Association i Chicago, vid vilken 1200 delegater deltog. Jacobs företag blev senare Hertz, som idag finns i hela världen, och Saunders firma köptes av Avis 1955.

Man kan säga att biluthyrning var en framgångssaga redan från start. Idag finns flera stora, internationella uthyrningsföretag, och de flesta företag som driver bensinmackar hyr också ut bilar i olika storlekar. Det amerikanska företaget Rent-a-Wreck, som hyr ut begagnade bilar och var tidigt ute med att hyra ut på andra platser än flygplatser (vilket var vanligast på 1960-talet) har också etablerat sig i Skandinavien.

Bilpooler

En bilpool innebär att flera hushåll delar på en eller flera bilar. Det kan handla om individer som bor i ett kollektiv, i samma by eller på samma gård. Det är även fullt möjligt att flera personer som bor i lägenhet väljer att dela på en bil. Det var dock mindre vanligt innan de kommersiella bilpoolerna gjorde entré på marknaden. Den som är medlem i en sådan bilpool betalar en månadsavgift, plus en avgift för att använda bilen. Det finns nackdelar med detta. Har man otur är alla bilar upptagna när man behöver använda en själv, och man måste betala månadsavgiften även när man inte använder någon bil.

För de allra flesta överväger dock fördelarna starkt. Inte minst tycker många det är skönt att slippa bekymra sig för saker som fordonsskatt, besiktningar eller att leta efter någonstans att parkera.