Warning: Declaration of Walker_Category_Filter::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /www/wordpress/wp-content/themes/digital/functions/theme/custom-post-types.php on line 117
Hyr verktyg för säkert takarbete - TLM hyr ut

Hyr verktyg för säkert takarbete

Att ha ett säkert tak är viktigt, och det av flera skäl. Vare sig du själv utför arbeten på taket, eller låter någon annan göra det, är det du som har ansvar för att taket är säkert att gå på.Tegeltak med fasta stegar

Om taket inte är säker kan sotaren utfärda eldningsförbud. Om du äger ett fritidshus där eldstaden är den enda uppvärmningen betyder det att du inte kan värma upp det alls, såvida du inte hyr eller köper en fotogenkamin eller någon liknande värmekälla.

Läs därför på om taksäkerhet, så att du vet vad som krävs. Taksäkerhet Stockholm är en sajt där du hittar en hel del matnyttig information. När säkerheten inte är tillräcklig kan sotaren göra en anmärkning. En s.k. tvåa är en allvarligare anmärkning, och en sådan kan innebära eldningsförbud, skriver Svt. Eftersom en sotare inte ska behöva riskera sin säkerhet kan konsekvensen bli att du måste sota skorstenen själv. För detta krävs att du genomgår en utbildning.

Även om du sotar själv är det en fördel om taket är säkert. Vad detta innebär kan du bl.a. läsa om på Länsstyrelsens sajt.

Om det inte är uppenbart onödigt* med hänsyn till personsäkerheten vid byggnadens användning eller drift, ska byggnader förses med tillträdesanordningar till tak. I den mån det behövs ska tillträdesanordningar vara fasta och de ska även kunna användas för transport av byggnadsmaterial och utrustning.

*Det kan anses uppenbart onödigt om taket saknar fast arbetsställe och om det inte finns något annat särskilt skäl att anta att taket behöver beträdas för byggnadens användning eller drift.

Verktyg och skruv

En detalj som ofta saknas är glidskydd vid takfoten, som används för att säkra lösa markstegar. Om takets lutning är mer än sex grader ska det finnas fasta stegar. När glidskydd saknas kan det inträffa olyckor, som den som Smålandsposten skriver om här.

När du monterar glidskydd eller fasta stegar på ditt tak, använd bra skruv, och inte minst bra verktyg. Har du inte verktyg av bra kvalitet, hyr dem från en pålitlig firma.