Warning: Declaration of Walker_Category_Filter::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /www/wordpress/wp-content/themes/digital/functions/theme/custom-post-types.php on line 117
Lättare hyra ut bostad - TLM hyr ut

Lättare hyra ut bostad

De senaste åren har regeringen ändrat lagen på olika sätt så att det ska bli enklare att hyra ut sin bostad i andra hand. Bland annat behöver man inte ha samma skäl för uthyrning. Det finns dock fortfarande en del saker man bör tänka på.

816762-man-handing-over-woman-set-of-keys

När man tänker på att hyra ut tänker förmodligen de flesta på hyrbil men det är inte bara bilar som kan hyras ut, utan det är även väldigt populärt att hyra ut bostäder. Framförallt i storstäderna är det många som vill hyra ut sina bostadsrätter i andrahand och för ett tag sedan lättades reglerna kring det upp och det blev lättare att hyra ut sin bostad.

Lättare upp uthyrningen

I SvD kan man läsa om detta och sedan lagändringen behöver man inte längre ”beaktansvärda” skäl för att hyra ut sin bostadsrätt. Uthyringen kan nu godtas så länge det innefattar ett rimligt behov att behålla lägenheten och nu krävs bara ”skäl” för att hyra ut sin bostad. Tidigare har det även införts friare hyressättning vid andrahandsuthyrning av privatbostäder. Enligt regeringen ska dessa regleringar öka bostadsutbudet, i synnerhet där det råder bostadsbrist. De nya lagändringarna innebär även att föreningarna får börja ta en avgift för de som hyr ut i andra hand. Den här avgiften ligger på max 370 kronor per månad i årets prisläge. För att få ta ut den här avgiften behöver dock bostadsföreningen ändra i sina egna stadgar och detta kräver beslut från två separata stämmor och även en registrering av ändring hos Bolagsverket.

Bara för bostadsrätter

Den här liberaliseringen av andrahandshyrning gäller bara bostadsrätter och hyresrätter infattas alltså inte i detta. På grund av bostadsbristen är privatuthyrning skattemässigt gynnat. Inkomsten beskattas bara på de belopp som går över summan av avgifterna till föreningen. Innan man hyr ut sin bostad måste man dock göra en del saker:

  • Söka tillstånd hos sin förening.
  • Göra en kreditupplysing på den man ska hyra ut till.
  • Bestämma hyran och skriva på ett skriftligt hyresavtal.
  • Begära en deposition för eventuell skada på lägenheten eller obetald hyra.
  • Om man ska vara utomlands under uthyrningstiden bör man ge fullmakt åt en person i Sverige som kan företräda en och ta emot uppsägning.