Warning: Declaration of Walker_Category_Filter::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /www/wordpress/wp-content/themes/digital/functions/theme/custom-post-types.php on line 117
Varnar för leasing-trenden - TLM hyr ut

Varnar för leasing-trenden

Trenden att leasa, hyra, bil en längre period blir allt populärare, men nu varnar experterna för att man som konsument inte ska skriva på den här typen av avtal lättvindigt – och Konsumentverket vill även göra en granskning av de leasingföretag som finns i dagsläget.

Alarm bilnyckelVisst finns det fördelar med att hyra bil men det finns även en hel del nackdelar, och många av dessa har att göra med avtalet man skriver när man leasar en bil för en längre period. Vad till exempel konsumentrådgivaren Ellen Gräfnings i Falun varnar för i en intervju med Sveriges Radio är att man som konsument ofta inte förstår allt som avtalet säger och att detta kan komma att stå en dyrt. Ett exempel som hon bland annat tar upp är hur man i avtalet ofta skriver hur många mil bilen får köra per år och överskrider man den gränsen så kostar detta en hel del för personen som leasat bilen. Har man till exempel ett arbete där man behöver pendla kan det vara svårt för konsumenten att veta hur många mil som bilen kommer behöva ha under ett år och upptäcker man efter en tid att det behövs fler mil än vad man har avtalat är det svårt att ändra i det redan skrivna avtalet.

Svårt att reklamera bilen

En annan sak som Ellen Gräfnings varnar för är rörande reklamationer av en leasad bil som man efter en tid upptäcker problem med. Vanligt är nämligen att leasingfirmorna vill att man som konsument ska kontrollera bilen på plats och inom en ganska kort period så att allt är okej med bilen och godkänna den. När man då väl har godkänt bilen och upptäcker problem längre fram kan man inte återkomma till uthyraren och påtala problematiken. Därför kan det i dessa vara bättre att köpa en bil om man har behov. En ny bil som man köper har man till exempel alltid reklamationsrätt på i hela tre år. Så innan du hyr en bil finns en sak som du verkligen bör göra: se till att du förstår avtalet du ingår och rådfråga gärna en expert innan du skriver på så att du vet vilka frågor du ska ställa för att ta reda på om ett längre leasingavtal är för dig – eller om det kanske räcker med att hyra en bil någon gång då och då vid behov istället.